Wenen_Stedentrip
Wanneer ik de tram uitstap in de buurt van het Karlsplatz krijg ik een flyer in mijn hand geduwd. Van een opera. Ik denk aan mijn thuisstad waar men flyers in mijn hand probeert te duwen van fastfood en louche R&B-feesten met metaaldetectoren bij de ingangen. Ik denk niet dat Wenen een stad wordt waar men opkijkt als ik zeg dat ik uit Amsterdam kom.

AirBnB

Astrid ken ik via AirBnB. AirBnB is een platform waar particulieren wereldwijd elkaar slaapruimte aanbieden tegen een vergoeding volgens de principes van de sharing economy. Een geweldig systeem als je een goede host hebt. Dat was de vorige keer niet het geval. Toen ik bijna een logeerafspraak rond had, vroeg ik de gastheer nog of ik iets kleins uit Amsterdam voor hem kon meenemen. “Iets kleins uit Amsterdam” was de cue om mij bij AirBnB te rapporteren als drugspusher. Ik was er even klaar mee. Maar Astrid is een ideale gastvrouw. Direct nadat ze thuis komt laat ze mij allerlei incrowd plekken op de kaart zien.

Nu we het toch over het imago van Amsterdam hebben. Wenen is een hele fijne stad. Je mag er nog gerust grote auto’s rijden, veel vlees eten, Wagner luisteren en je prachtige gebouw verlichten. Allemaal zaken die ons zichzelf kosmopolitisch wanende stadsbestuur (om beide deelwoorden zou ik aanhalingstekens kunnen plaatsen) het liefst gisteren onmogelijk zou maken. Net als AirBnB overigens. De horeca eigenaren mogen in Oostenrijk zelf bepalen of er in hun tent gerookt wordt. Een systeem dat prima blijkt te werken als je de burger maar vertrouwt. Er is ruime keuze uit rookvrije gelegenheden.

Jetset

De stad in dus. Het centrum is van de verwachte pracht en praal. Nu ik in Wenen ben zie ik direct dat alle voorgaande steden provinciesteden van het grote Keizerrijk zijn geweest. Wenen heeft dezelfde architectuur maar dan groter, meer grandeur en rijker gedecoreerd. Veel valt er niet van te fotograferen omdat de meeste gebouwen te groot zijn om volledig op de foto te krijgen, maar daar kwam ik ook niet voor. Ik wil het echte Wenen zien zoals de Wenenaren het beleven.

Tijd voor de tips voor Astrid. Ver hoeft ik niet weg. De wijk Margareten is een van de hotspots om trendy Wenen te ontmoeten. Ook foursquare helpt me verder op weg. Hoewel volgens sommigen alweer retro is het een ideale app om snel onbekende plekken voor likeminded people te ontdekken. Geen bezoek aan Wenen zonder schnitzel. Om de hoek in de Schiffmulergasse zit meteen Amacord dat Schnitzels maakt met een twist, zoals de Hirschschnitzel mit Nudeln. Een avond later eet ik in Zweitbester dat vanwege de naam al een bezoek waard is. Het is een meeting point voor de Weense art- en onlinescene. Ik kom in gesprek met Herace uit Sarajevo. Hij studeerde antropologie en economie, maar verdient nu zijn geld met het voorspellen van grondstofprijzen. De avond praten we over Joegoslavie (wat van hem mocht blijven), zonne-energie revolutie (die er volgens hem snel gaat komen) en de nieuwe jetset van Wenen (die volgens hem om ons heen zich ontwikkelt). Het echt Wenen verschuift steeds verder naar de randen.

Mariahilf en Neubau

Chillen doe ik in de door projectontwikkelaars bedreigde Augarten in het 2e district. De plek waar de laatste resten van de Joodse gemeenschap zich herpakt hebben en een nieuwe zij het kleine gemeenschap hebben gevormd. Het blijkt ook een plek voor een authentieke Weense lunch. Voor een Franziskaner mit Strudel wijk ik uit naar Mariahilf voor Konditorei Sperl met haar goed bewaard gebleven klassieke interieur, maar niet nadat ik ontbeten heb in Phil. Een ontbijtruimte annex boekhandel en zaak voor muziek en designintereur. De stoel waar op je ontbijt kun je samen met je croissant en latte afrekenen, waarna er een ander exemplaar wordt gestald.

Sowieso zijn Mariahilf en Neubau de zeer moeite waard voor een grote shopping spree op de Mariahilfergasse, een bezoek aan het MuseumQuartier (hun spelling) of naar het retro klinkende Top Kino, dat een oldskool undergroundbioscoop met restaurant en terras is. En niet te vergeten het wijkje met de stille smalle straatjes direct achter de musea met de tuingrote parkjes en terrassen. Een ideale unwind spot voor de late avond.

Naar huis krijg ik een flyer in mijn hand geduwd. Er is een uitvoering van Tristan & Isolde van Wagner van het Weense Staats Oper. Eigenlijk niet te missen als je in Wenen bent. Maar omdat ik zwaar underdressed ben (de kaartjes zijn duurder dan de vakantiekleding die ik aanheb) besluit ik te skippen. Voor deze keer, want ik kom nog een keer terug. Wenen is een stad waar ik langere tijd zou kunnen wonen.

Tips

Incrowd tips van Wenenaren zelf voor een bezoek aan de stadswijken van Wenen. Het toeristische centrum van Wenen laat ik buiten beschouwing. 

2e district

Augarten, Obere Augartenstr. 1, Park met cultuurinstituten, terrassen en een bistro
Schöne Perle, Große Pfarrgasse 2 (Leopoldsgasse), Geniet na Augarten hier van een authentieke Weense lunch
Karmelitermarkt, Wenens oudste markt begrensd met allerlei uitspanningen, ideaal voor crowdspotting

4e district

The Breakfast Club, Schleifmühlgasse 12-14, Breakfast spot, Geen WiFi
Zweitbester, Heumühlgasse 2, Restaurant en terras voornamelijk bezocht door de Weense art- en onlinescene, zeer open sfeer
Café Amacord, Rechte Wienzeile 15, Restaurant en terras, Schnitzels met een twist,  Good value, Weense klandizie

6e district

phil, Gumpendorfer Str. 10-12, Ontbijt in een boekhandel, muziek- en designzaak, alles is te koop
Top Kino, Rahlgasse 1 (Gumpendorferstraße), Oldskool indie movietheater
Café Sperl, Gumpendorfer Str. 11,  Konditorei met prachtig bewaard gebleven interieur, Voor een Franziskaner en een Strüdel

20130616-171453.jpg

20130616-171506.jpg

20130616-171918.jpg

20130616-172033.jpg

20130616-172056.jpg

20130616-172155.jpg

20130616-171246.jpg