Empire State Buidling

Een paar dagen geleden werd ik getipt over de Groningse start-up Suggestme. Via suggestme.com kan een reiziger zijn persoonlijke reisgids samenstellen. Momenteel werkt de site nog met een beperkt aantal steden – Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Londen en New York. De site kijkt niet alleen naar de standaard highlights maar crawlt  social media als Facebook, Twitter en Foursquare op zoek naar de hotspots van het moment. De tips zijn dus variabel en erg actueel. Suggestme belooft een App in de herfst.

Omdat Suggestme de steden van  mijn geplande trips nog niet kent heb ik het getest op Amsterdam. Ik moet zeggen dat de suggesties heel behoorlijk zijn. De site toont wat er over elke spot wordt gezegd. Dat is van belang want bij bijvoorbeeld de Amsterdam ArenA is het wel zo handig te weten dat er gisteren een wedstrijd was en komende week niet. Actualiteit op social media is iets anders is dan actualiteit in de zin van een gepland evenement.

Voor mijn als local is Suggestme nog te algemeen en daarmee kom ik de zwakke plek: Het is niet geprofiled. Wat een gemiddelde bezoeker in Amsterdam wil zien is nog niet perse mijn voorkeur of die van een ervaren reiziger. Ik zou graag een persoonlijk reisadvies met suggesties willen, waarbij niet alleen naar mijn social media profielen wordt gekeken maar vooral naar mijn sociogram. Immers, waar iemand zelf al is geweest en over praat is minder relevant dan de tips en ervaringen uit zijn netwerk. (In de veronderstelling dat men een like mineded netwerk heeft). Ik neem aan dat Suggestme dit later nog gaat inbouwen.

Het reisgidsje wat me wordt opgestuurd ziet er heel behoorlijk uit. Keurig met map en korte beschrijving. Het zou mooi zijn als de makers in de toekomst rekening kunnen houden met afstanden, openingstijden en prime times zodat ik naast een opsomming ook een mooie agenda krijg wanneer ik mijn hotspots het best kan bezoeken en in welke volgorde. Ik hoop dat ze snel het aantal steden gaan uitbreiden waarbij ze ook aandacht besteden aan een aantal minder bekende. De steden die nu worden aangeboden zijn voor hun veronderstelde publiek vermoedelijk bekend genoeg. Juist bij onbekendere bestemmingen is voor mij een goed gecureerde lijst met suggesties van locals en ervaren reizigers een grote meerwaarde.

Ondanks enkele beperkingen staat het idee achter Suggestme me erg aan. Ik werk nu nog vaak met Foursquare om te achterhalen wat mijn netwerk interessant vindt. Dat werkt goed bij minder bekende bestemmingen maar is toch vrij omslachtig en onvolledig. Ik denk dus dat er wel ruimte is voor deze Nederlandse start-up. Oh, beste dames en heren van Suggestme: Als de app uitkomt, zorg er voor dat hij kan opstarten in offline mode met de laatste zoekopdracht in cache. Reizigers hebben nogal eens de hinderlijke neiging op plekken te zijn waar geen internet is. Heel veel developers houden daar nog steeds geen rekening mee.  Mij lijkt suggestme.com veelbelovend en interessant om komende maanden in de gaten te houden.

Img creds: Suggestme.com