20130613-155529.jpg
Slovenië kan ik samenvatten als een kasteeltje eenzaam op een berg. In 2 dagen heb ik tientallen exemplaren gezien. Het bosrijke landschap lijkt zo uit een sprookje te komen waarin iemand wenst dat het werkelijkheid wordt. Ik denk dat het een ideaal land is voor sportieve toeristen en gezinnen met kinderen. Het is een kwestie van tijd tot het massatoerisme er neerstrijkt. Ljubljana is een stad waarin alles zuiver en onschuldig lijkt. Een beter passende hoofdstad kan ik niet bedenken.

Mijn eerste kennismaking met Slovenië is het stationnetje van Zidani Most aan een rivier midden tussen 3 bergketens. Het moet wel haast een bedevaartsoort voor modelspoorbouwers zijn. Omdat Josephina en Michiel wat vertraagd zijn wacht ik achter het perron tegenover een ruimte waar de enige tekenen van leven uitkomen. Het blijkt een kroeg te zijn. Een man komt naar me toe. Zijn rechterknuist omvat een enorm glas Lasko. Hij is een schrijver uit Bosnië en op weg naar een congres in Maribor. Als hij hoort wat ik hier doe staat hij erop dat ik Sarajevo ga bezoeken. Hij heeft wel wat adressen. Even overweeg ik mijn reis uit te breiden naar een 10 hoofdstedentour met Athene als eindbestemming – iets wat nog vaker zal gebeuren deze reis. Maar op dat moment arriveert hypermoderne internationale trein. De man verdwijnt, de trein vertrekt en het is weer stil. Behalve een krantlezende kastelein, een verdwaalde interrailer en het geluid de rivier.

Trollenkoning

De klim te voet naar Smerkovec is er een van een onwaarschijnlijke alpine heidiachtigheid. Het is een warme dag. Kleine kuddes roodbonte koeien liggen te rusten in weiden van boterbloempjes en vergeet-me-nietjes. Boerenknechten hooien met zeisen en vorken. Over de looproute, die flankeerd wordt door witte mariakapelletjes, stromen miniscule bergbeekjes zonder bedding. Een van de beekjes wordt via een houten greppel opgevangen door een tot natuurlijke drinkbak gemaakte uitgeholde boomstam voor het vee.

Als we na een ruige boszone boven de boomgrens uitkomen ontwaren we een houten bevoorradingshut. Het wordt uitgebaat door een man, die lijkt weggelopen uit het sprookje van de Trollenkoning. We kijken uit over de weiden in de valleien en de met dennenbomen bedekte bergketens. In de verte beneden ons zien we de eerste wolken binnendrijven. Dit moet de enige berg in Slovenië zijn waar geen middeleeuws kasteel op staat.

Ljubljana

Het kleine en zeer oude Ljubljana is van een bijna volmaakte ordentelijkheid. Op de kasseienkades langs de Ljubljanica staan containers voor gescheiden afval. Op de beroemde Tromostovje (drievoudige brug) fietst een groepje kinderen met fietshelmpjes. Ze kunnen hun fietsjes even later parkeren in glimmende nietjes. Zwerfvuil, graffiti, opgevoerde brommers, agressieve honden of foutparkeerders kan ik hier niet vinden. Op de straten heerst volmaakte beschaving en rust. Het is bijna té goed, zodat ik bijna een enorme mestvaalt van de menselijke donkere kant vermoed, ergens keurig ver weggestopt aan de rand van de stad. Ik heb het niet kunnen vinden.

Het oude Joegoslavie is vakkundig weggepoetst, maar de invloed van het Habsburgse rijk is nog in de grandeur van de gebouwen, straten en bruggen voelbaar. Zoals zoveel oude Habsburgse steden bestaat Ljubljana uit een lage stad aan de voet van een burcht. Het staat er allemaal bij alsof het zojuist, met EU subsidie, is opgeknapt. De stad en het land lijken het Zwitserland van de Balkan, inclusief het prijspeil dat verreweg het hoogste tot is nu toe.

‘s Avonds trakteer ik Josephina op een restaurant in de stad als bedankje voor haar gastvrijheid en voor haar rondleiding door Slovenie. Aan haar de keuze waar we gaan eten. Ze weet nog wel iets leuks, maar het is wel een behoorlijke klim. Een uitstekend restaurant in een kasteeltje op een berg.

Tips (Ljubljana)

Cafe Lolita, Cankarjevo nabrežje 1, Cupcakes, Chocoladetaart & Desserts op een terras aan de Ljubljanica.
Moj Žep, Krakovski nasip 12, Cafe en Vrijmiboplek met groot terras onder de platanen.
Marley & Me, Stari trg 9, Italiaanse Lunch & Crowdspotting, Populair bij locals, WiFi
Julija, Stari trg 9, Naast Marley & Me, Zoals Marley & Me maar zonder WiFi
Restavracija Strelec, Grajska, Restaurant: Eendenborst, Trout en Rebula. High Profile.

20130613-160440.jpg

20130613-160451.jpg

20130613-160509.jpg

20130613-160519.jpg

20130613-160536.jpg

20130613-160613.jpg

20130613-160630.jpg