5 Hoofdsteden Tour
Sommige ideeën voor mijn reizen komen toevallig. Aan andere reizen gaan maanden (of zelfs) jaren van conceptualisatie vooraf. Mijn aankomende reis door Centraal Europa is door toevallige omstandigheden ontstaan. Een goede vriendin emigreerde dit jaar naar Slovenië en vanzelfsprekend wilde ik haar een keer in haar nieuwe omgeving opzoeken. Tot zover niets bijzonders: Retourtje Ljubljana boeken, zeggen dat ik er aan kom en gaan.

Totdat ik zeeën van tijd kreeg en me realiseerde dat het centrale deel van Europa nog een lege plek is in mijn globe. “Als ik dan toch die kant op ga kan ik ook wel even door naar Zagreb. Ligt vlakbij. En Wenen. Ja en dan gelijk maar Bratislava en natuurlijk Budapest. Alles ligt op trein afstand van elkaar.” De 5 Hoofdsteden Tour was geboren: Budapest – Zagreb – Ljubljana – Wenen – Bratislava – Budapest.

Soms ontstaat ook de thematiek toevallig. De 5 huidige hoofdsteden waren ook hoofdsteden van kroonlanden in het oude Keizerrijk Oostenrijk en haar opvolger Oostenrijk-Hongarije, in feite een Europese Unie avant la lettre en een grootmacht in de 19e eeuw. Het wordt dus een Habsburgse ronde waarbij alleen Praag als nog bestaande hoofdstad wordt overgeslagen.

Zwaartepunt

Het is ook het gebied, waarnaar in deze eeuw vermoedelijk het economische zwaartepunt van Europa zal verschuiven. De regio is in opkomst en veel voormalige Oostbloklanden hebben niet de problemen waar het Westen mee te maken heeft. De hoofdsteden van de opkomende landen ontwikkelen zich tot hippe metropolen met een typische Oost Europese twist. Ik ben benieuwd.

Halverwege wordt de vijfvoudige stedentrip onderbroken door een bezoek aan Noord Slovenië, waar Josephina woont in een van alle levendigheid afgesloten gat in de buurt van een ski-oord. De omgeving schijnt adembenemend mooi te zijn. Een ideale onderbreking voordat ik mijn reis voortzet naar Wenen. Maar dan moet alles wel gaan zoals gepland. Want as we speak dringt het nieuws van de massale overstromingen door en staat Budapest onderwater. En mijn hotel staat vlak aan de Donau. Dat is natuurlijk weer puur toeval.

Wordt vervolgd

Volg mijn reis op Twitter via #5captour

Itinerary

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Budapest

Dag 2: Budapest

Dag 3: Trein Budapest – Zagreb

Dag 4: Zagreb

Dag 5: Zagreb – Zidani Most

Dag 6: Topolsica (Josephina), Ljubjana

Dag 7: Topolsica

Dag 8: Maribor – Wenen

Dag 9: Wenen (AirBnB)

Dag 10: Wenen

Dag 11: Wenen – Bratislava

Dag 12: Bratislava

Dag 13: Bratislava – Budapest

Dag 14: Budapest

Dag 15: Budapest – Amsterdam