20130607-161430.jpg
Vlak voordat ik mijn 5 hoofdsteden reis begin slaat het weer om. Zowel in Nederland, waar het eindelijk zomer wordt, als Centraal Europa waar een noodweer uitbarst en belangrijk rivieren uit hun oevers treden. De binnenstad van Budapest ligt laag aan de Donau. Mijn hotel ligt laag in de binnenstad. De Donau staat hoog. Dat belooft wat.

Vanaf Ferenc List Airport ligt de stad met de taxi binnen handbereik, maar ik ga het openbaar vervoer proberen. Een gammel busje brengt ons naar het eindstation van een metro lijn. De bewegwijzering in het Engels ontbreekt. Dat kan ook niet anders want bewegwijzering en naambordjes zijn zo goed als niet bestaand. De metro is de slechtste die ik ooit heb gezien (inclusief de metro naar de Bijlmer). Het is vies, vervallen, onbewegwijzerd en lawaaierig. Bij elke halte schalt een triomfantelijk deuntje alsof het een wonder is dat we het hebben gehaald. Het schijnt dat het openbaar vervoerbedrijf bijna failliet is door de aanleg van een nieuwe metrolijn, die een grotere clusterfaal is dan de Fyra en Noordzuidlijn bij elkaar. Ik ontmoet 2 Nederlandse meisjes van 20 die vier dagen de stad willen bezoeken. Ze zijn de weg kwijt. Na enkele haltes vliegen ze de metro uit omdat ze denken hun bestemming te hebben bereikt. Later blijkt dat ze nog niet halverwege waren.

De oude stad van Buda (het deel van de stad aan de linkeroever) is ontstaan als burcht met muren om de Mongolen tegen te houden. Dat bleek niet genoeg tegen de Turken. Zij werden verwelkomd met kanonnen die tegenwoordig vervangen zijn door kitscherige namaak. De klim er naartoe lijkt een beetje op de trappen naar Parc de Guel in Barcelona maar dan maal 2. De moeite wordt beloond met prachtig uitzicht op de Donau en Pest. Er heerst een stilte in de bovenstad alsof de kleine bovenstad losgezongen is van de levendigheid en chaos beneden. Ik zie dat de Donau hoger staat dan gisteren. Paniekerig zijn mannen zandzakken aan het plaatsen langs de lage delen van de kademuur. Wanneer ik een foto wil maken manen ze me om op te rotten. Wielrenners schieten achteloos door de onderlopende kades.

In Pest heb ik mijn favoriete wijkje in Belvaros als snel gevonden. Boutiques, trendy cafes en concept stores bepalen het straatbeeld. Vrouwen hebben zwartgeverfd steil haar en racefietsen zijn happening. Evenals soupshops waar jong Budapest voor in de rij staat. Ik werk ik belangrijkste hotspots in de middag af, waaronder de machtige Andrassy út. Als ik ontzet uit het museum van de Sovjet dictatuur loop wordt de Andrassy afgezet door een scheurende politie escorte gevolgd door een intimiderend grote presidentiele garde. Toeval bestaat niet zeggen sommigen.

‘s avonds vraag ik de hotelreceptie of ze een goede uitgaansplek voor een man alleen, maar dat blijkt teveel ruimte voor interpretatie. Ze willen me naar een bordeel sturen. Dan vraag ik maar naar een plek voor live music. De plek naar het Jazz Cafe haal ik niet. De tram kan halverwege niet verder wegens wateroverlast. In Belvaros vind ik een restaurantje met een inrichting alsof iemand zojuist het interieur van een spookhuis heeft opgekocht en nog nooit van een gloeilampverbod heeft gehoord. Voor rode muren schieten peertjes uit het plafond af en toe afgewisseld met verlichte spookachtige sculpturen. Het is een prachtig gezicht.

In Kakas Presszó lijkt het alsof ze een boekhandel hebben overgenomen. De witte TL verlichting is afwisselend afgeplakt met groen en roze plastic. Iemand met een bad trip zou er weer normaal van worden. Bier moet vooraf aan de kassa achter een balie betaald worden. Er hangen TV’s waar truckraces worden getoond. Jongeren hangen ongeïnteresseerd in oude banken. Bij de trap staat een bordje met “Gallerie” maar die is niet open. Een lintje aan elkaar geknoopt vliegertouw blokkeert de trap.

Morgen moet ik weer weg. Het is een korte kennismaking, maar over 2 weken ben ik er weer, want ik eindig mijn reis waar ik hem ben begonnen. Bij de prachtig verlichte Szabadság brug en vermaken jongeren en verliefde stelletjes zich aan de kades. Maar iets verder is de politie druk in de weer met afzetlinten over straten waar ik in de ochtend nog overheen liep. De Donau staat weer hoger.

Tips

Púder Bárszínház, Ráday utca 8. (Török Pál utca), Art Cafe en Restaurant
Kakas Presszó, Üllöi út 2-4. (Kálvin tér), Concept Cafe, Store en Gallery
Spíler, Király utca 13 (Gozsdu udvar), Gastropub en cocktailbar

more to come. Ik moet nu even mijn blogging gear opruimen vanwege erg enthousiaste supporters in Zagreb vanwege Kroatie-Schotland

20130606-233458.jpg

20130606-233600.jpg

20130606-233635.jpg

20130606-233723.jpg

20130606-234118.jpg