Bratislava Stedentrip

Het zeer Duits aandoende Bratislava heeft een prachtig middeleeuwse binnenstad. De jonge hoofdstad wil daarmee graag een toeristisch centrum worden dat mee kan de met grote buren. Iets te graag. Bratislava dreigt een openluchtmuseum te worden. Jammer want de stad heeft beslist mogelijkheden voor een stedentrip.

Prijspeil

Maar liefst elk half uur rijdt er rechtstreekse trein tussen Wenen en Bratislava. De afstand is met een uurtje boemelen verreweg de kortste van mijn reis. Voor Bratislava kennelijk nog niet kort genoeg want trots wordt de trein aangekondigd als de ‘city shuttle’, waarmee je voor een paar Euro heen en weer kunt met een dag gratis openbaar vervoer in Bratislava. Zo hoopt het kleine Slowaakse hoofdstad een graantje mee te pikken van het massale toerisme op de grote broer. En met succes want de trein zit goed vol.

De binnenstad schijnt prachtig opgeknapt maar omdat mijn hotel daar net buiten staat merk ik er voorlopig weinig van. De route van het station naar het hotel bestaat uit de slechtste wegen tot nu toe met gaten, grasovergroeide tramrails en betonrottende grijze gebouwen uit de communistische tijd met een overmaat aan graffiti. Bij aankomst in het hotel realiseer ik dat ik me verslikt heb in het Slowaakse prijspeil. Voor een midprice bedrag zit ik bij Saffron in een topklasse hotel tussen de zakenlieden. Normaliter een prima habitat, maar bij alleen reizen vermijd ik vaak het hoogste segment. Meer luxe gaat gelijk op met minder contact. Een groepje Engelsen detoneert in het gezelschap. Ze hebben een stagparty gehad. Het zal niet de laatste zijn.

Stedentrip

Ik vergis me ook in de afmeting. De dag gratis openbaar vervoer is niet nodig vanwege de koddig kleine afstanden en de crappy trammetjes die een voetganger nauwelijks bij kunnen houden. Binnen 2 minuten tram sta ik in de daadwerkelijk prachtige binnenstad. Beiers aandoende huisjes met kleine ramen en veel houtwerk worden uit elkaar gehouden door overbrugde kleine met klinkers bestrate sluipdoorsteegjes. De Biergarten rijgen zich aaneen vergezeld van traditioneel aangekleed personeel dat als taak heeft zoveel mogelijk toeristen de zaak in te lokken. Poppen met ridderkostuum houden wacht bij de ingang. In een parkje is er een drakentoneel voor kinderen. Hier is duidelijk een destination marketeer aan het werk geweest die de stad heeft wijsgemaakt dat ze zich zo middeleeuws mogelijk moet profileren. Een zaak overdrijft zelfs zover dat het Neolithicum heet met een richtwijzer bestaande uit afgekloven mensenbotten.

Het absurde lage prijspeil gecombineerd met de velen invliegende lowcostcarriers zorgt voor nog een effect dat niet bepaald bijdraagt aan een high-culture imago voor een stedentrip. Grote groepen Engelsen die hier hun bachelorparty vieren. De straten worden ontsierd door luidruchtige bierbuikerige kerels in te korte shirtjes van het Hardrock Cafe vergezeld van een als vrouw aangeklede man met lingerie en opplaktieten. Ik ben onder de indruk van het schrijnend gebrek aan originaliteit.

Surrealisme

Dan maar de wijken in. Vlak achter het centrum zit een wijkje verstopt achter grote invalswegen en kantoortorens. Halverwege links zit Next Apache een crowdfunded boekhandel annex bar. Het is een boekendoolhof met hier en daar een opgelaten gat bezet door een bank en een geconcentreerd lezende bibliofiel. Er is geen muziek. In een nis staat een computer uit de jaren ’90. Een oude man zit voorovergebogen te typen. Op de omsloten binnenplaats zie ik door de ramen de boeken tot bijna het plafond opgestapeld. Kinderen rijden rond op tweedehands plastic speelgoedbrandweerwagentjes.

‘s Avonds bezoek ik het betere deel van de binnenstad. Na een diner in een van de weinige Slowaakse restaurants (de ontoegankelijke keuken is de moeite waard – wel zwaar en veel bryndza) beland ik onder de platanen van de Postova. Het is rustig. Uit de verte hoor ik de geluiden van een ander terras. Slowaaks. Nog rustiger is het op een pleintje verstopt achter een onderdoorgang bij de Laurinska. Er staan 2 terrastafels en een fontein. Totale stilte op een steenworp van het drukke Hlavne Namestie (centrale plein) waar zich , zoals in zoveel steden in de regio, een maandenlang durend zomermuziekfestival afspeelt. Tegen de achtergrond van kloeke pastelgekleurde gevels met Duits aandoende versieringen produceert een artiest experimentele electronische muziek. Schaduwen van luisterende jongeren voor een felverlichte fontein schieten over de gevels. Slowaaks surrealisme.

Pas op het laatste moment zou ik besluiten wanneer ik terug zou keren naar Budapest. Het is zondagochtend. De straten zijn fel verlicht door de ochtendzon. Bratislava slaapt nog. Het belooft een snikhete dag te worden waarin Bratislava verkoeling zoekt buiten de stad. Ik besluit te vertrekken naar mijn eindbestemming. Een keuze die grote gevolgen zou hebben voor de laatste dagen van mijn reis.

Tips

1. Slovak Pub, Obchodná 62, Pub en Restaurant met Slowaakse keuken (low profile)
Prašná Bašta, Zámočnícka 11, Restaurant met Slowaakse keuken (high profile)
La Putika, Klobučnícka 4, Bistro, Cafe en terras op rustige plek in de binnenstad met local crowd.
Savage Garden, Nám. Slobody, Restaurant en Bar buiten de binnenstad in een park, hipster food & crowd.
Next Apache, Panenská 28, Crowdfunded Bookstore en lunchroom, underground scene
Axioma Cafe, Cintorínska 3 (Cukrová), Koffie, Vintage books, Art en elke zaterdag live muziek. Veel locals.
Primacialny palác, Primaciálne nám. 1, Unwind Spot in de binnenstad (Binnenplein met fontein)
St. Germain, Obchodná 17, Franse Bistro. Zeer populair bij de locals.
KC Dunaj, Nedbalova 3, Life Music, Club

Foto’s

20130620-135638.jpg

20130620-135705.jpg

20130620-140621.jpg

20130620-140643.jpg

20130620-140704.jpg

20130620-140746.jpg

20130620-140830.jpg

20130620-141013.jpg

20130620-141021.jpg