Futura 28 Ultra light packing

Bagage voor 5 maanden. Deuter Futura 28 liter daypack. Hardloopschoenen gaan niet mee en staan er ter referentie

Nooit meer wachten bij de bagageband. Of voor het ruim van een bus en hopen dat je rugzak er nog in ligt. Altijd je reisplannen ter plekke kunnen aanpassen omdat je alles toch al bij je hebt. Nooit meer uren voorbereiden voor een korte verplaatsing. Of flink bijbetalen omdat je teveel kilo’s meeneemt. Dat zijn enkele van de vele voordelen van reizen met alleen handbagage. De reiscult om zonder zware rugzakken rond te reizen zonder op comfort in te leveren heet Ultra-light packing. En is geschikt voor bijna elke reis. Dus ook die van jou. Ik zal je laten zien hoe je het aanpakt.

Ooit stond ik te puffen in de Namibwoestijn met een rugzak van 75 liter en nog een 25 liter daypack op mijn buik. 100 liter aan ongebruikte jassen, pillen, pleisters, schoenen, bestek, muskietennetten brachten me geen comfort of vrijheid. Ik ploegde vooruit in 45 graden zonder enige schaduw. Mijn ruggenwervels droegen de last van het niet kunnen kiezen. Van het ‘wat als’ denken. Van het willen indekken tegen wat reizen nou zo mooi maakt: een ontmoeting met het onverwachte. Ik had mijn bagage ingesteld op wat ‘zou kunnen’ gebeuren in plaats van wat echt nodig is. Een maand later kwam ik thuis met het idee om het volgende keer radicaal anders te doen. Vooral minder. Ik besloot nooit meer de inpaklijstjes van reisbureaus te volgen en van mijn eigen common sense uit te gaan. Sindsdien zijn mijn reizen er een stuk leuker op geworden.

In stappen heb ik mijn bagagevolume afgebouwd. Van 50 liter in Siberie (ja dus met wintergear) via 40 in Oost Europa tot de 30 liter trolley voor mijn zakenreizen in India en een vakantie in Vietnam. Nu ga ik op reis ik met een Deuter Futura 28 liter rugzak door Zuid Amerika. En daar gaat alles in. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Ik ben op alle klimaten voorbereid. Met mijn neutrale kleding en kleine rugzak zie ik er niet uit als een standaard toerist waardoor mijn sociale veiligheid veel groter is. Ik ben beter voorbereid en zeker beter dan die keer in Namibie. Dat komt omdat ik nu over elk item dat mee gaat moet nadenken. Alles wat mee gaat heeft een belangrijke functie – vaak meerdere tegelijk. En alles wat mee gaat is bruikbaar voor meerdere situaties. Zo heb ik mijn broeken uitgezocht dat ze genoeg comfort hebben voor een trail maar ook sociaal acceptabel zijn in een bar. Dat is uitzoekwerk, maar dat werk vooraf verdient zich tijdens je reis aan alle kanten terug – vooral bij langere reizen.

Ook al ben je geen ultra-light packer; met de volgende tips kun je enorm op je bagage besparen.

1. Denk niet in kleding maar in kledingcombinaties

Bekijk kledingstukken niet los maar in relatie tot elkaar. Je kunt 3 broeken meenemen en 3 shirts maar als je de kleuren goed matcht heb je al 9 combinaties. Dat is voldoende in bijna elke (sociale) situatie. Het is ineens ook niet erg meer als een shirt onverwachts nat wordt of de troep komt te zitten omdat elk ander shirt je nog steeds geen pleger van een fashion crime maakt. Mocht je een keer echt high end gekleed moeten gaan omdat je bent uitgenodigd voor een bruiloft in Venezuela, huur dan ter plekke je kleding. Vooral in veel armere landen is het heel gebruikelijk en eenvoudig om voor 1 dag kleding te huren. Laat je chique kleding lekker thuis, zodat het ook niet beschadigt

Denk ook in laagjes. Als het ‘s avonds wat kouder wordt trek je over je shirt een overhemd. Daarover kan eventueel een vest. Bij nog kouder weer kun je denken aan een dun winddicht jack. (ik zou een donsjas aanraden omdat die heel goed zijn samen te persen). Nu heb je 4 dunne lagen, waarvan de binnensten een functie hebben bij vrijwel elke temperatuur. Dit is veel efficienter dan gaan zeulen met dikke, moeilijk inpakbare winterjassen.

2. Investeer in de binnenlagen

Kleding die je op je lijf draagt  is het belangrijkste. Die draag je het meest en bepaalt voor een groot deel je comfort. Voor 3 tientjes heb je een tank fleece die je al 10 graden extra warmte geeft. Dit weegt 10 gram maar is het geld meer dan waard omdat je hierdoor een dikke jas kunt uitsparen. Het is sneldrogend dus kun je ‘s avonds onder de douche wassen en de volgende ochtend weer aan. Handig als je het eens flink heet hebt gezweet. Hetzelfde geldt voor sneldrogend ondergoed. Dat mag wat kosten want je er minder van nodig. Zo investeer je in kwaliteit in plaats van in kilogrammen.
Met die aanpak worden de buitenlagen minder belangrijk, zowel in gewicht als in prijs. Mijn donsjas is een simpel licht dingetje van de Decathlon. Daardoor is het geen drama als hij scheurt als ik eens bij een wandeltocht ergens achter blijf haken. Idem voor mijn regenjas. De enige buitenlaag waar ik in zou investeren is een goed lichtgewicht vest met capuchon. Zelf heb ik een merino wollen vest van Icebreaker dat geschikt is voor een hele grote temperatuurrange maar minder dan 200 gram weegt. Ideaal tijdens verplaatsingen. Voor wat meer comfort bij mijn nek heb ik een woolbuff die verdubbelt als eye-mask.

3. Schoenen. 1 paar. Echt: 1 (een) paar.

Er gaat maar 1 paar schoenen in je rugzak en dat zijn je slippers. Het andere paar heb je aan. De kunst is dus om een paar schoenen te vinden, dat zowel geschikt is voor outdoor activiteiten als een restaurant. Dit is de grootste uitdaging omdat schoenenmerken zelden op het idee komen om goede all-purpose sneakers te maken die er toch classy genoeg uit zien om niet bij de deur van een club te worden geweigerd. Ik draag momenteel Camper Pelotas XLite sneakers. Genoeg profiel maar een zwartleren ventilerende bovenkant die snel schoon te maken is. Bovendien zo opgebouwd dat elke schoenmaker ter wereld ze kan repareren. Ook niet onbelangrijk. Ga je meer voor steden dan heb je aan een setje converse sneakers al voldoende. Stevige wandelschoenen heb je niet nodig. Bedenk dat je met slechts een paar kilogram op je rug je ook veel minder steun aan je enkels nodig hebt. De meeste wandelschoenen zijn bovendien oerlelijk. Reizigers dragen ze te weinig waardoor ze blaren ontwikkelen. Vervolgens moet er een halve apotheek mee om die blaren te bestrijden. Begin er niet aan.

Ok, ik doe hier wat gemakkelijker over want ik ben  1) een man en 2) een hardloper. Mijn loophouding is goed en ik weeg niet teveel. Daardoor kan ik gemakkelijker met lichte schoenen toe. Maar ga je langer op reis, dan kun je beter investeren in je conditie dan in grote wandelschoenen. Ik kan me voorstellen dat vrouwen toch graag een extra paar meenemen voor ‘s avonds in de stad. Neem dan een plat en licht paar mee dat enigszins vouwbaar is. Voordeel van damesschoenen is dat ze veel minder groot en zwaar zijn.

4. Koop je verzorgingsartikelen ter plekke

Sowieso zou ik bij alles wat je meeneemt afvragen of je het niet voor een lagere prijs op de plaats van bestemming zou kopen. Maar bij toiletartikelen kun je afvragen waarom je ze uberhaupt meeneemt. De basis artikelen zijn werkelijk echt overal te koop. Bovendien accepteren luchthavens slechts 100ml flesjes in 1 doorzichtige zak die niet groter mag zijn dan 1 quart-size bag. (dat is c.a. 18 cm2). Daar past niet veel in. Zelf neem ik alleen verzorgingsartikelen mee voor tijdens de vlucht (bijv. lenzenvloeistof) en de 1e nacht. Uitzondering zijn artikelen die moeilijk te krijgen zijn omdat ik ze speciaal meeneem vanwege de ruimtebesparende eigenschappen. Zo gebruik op reis een hoge concentratie shampoo bar (van Lush) waarmee ik een fles shampoo, body gel, scheerschuim en wasmiddel uitspaar. De bar gaat een half jaar mee en weegt 25 gram, smelt niet en heeft een frisse maar nogal neutrale geur.

Vooral bij huidverzorgingsproducten zou ik shoppen in het land van bestemming omdat ze daar waarschijnlijk producten hebben die beter passen bij de lokale weersomstandigheden. Nu heb ik huidtype 3 en kan ik overal ter wereld aan zonnebrand komen. Heb je een blonde sproetenkop en ga je naar Afrika dan zou ik iets meenemen met hoge factor. Maar dit is een uitzondering; de meeste huidverzorgingsproducten zijn op je bestemming goedkoper en beter.

5. Neem alleen EHBO artikelen mee waarmee jezelf overweg kunt

Dit is de gouden regel om uit te sparen op je EHBO kit. Laat je niet bang maken door reisbureaus of familieleden die je een hele doe het-zelf-apotheek mee willen aanpraten. Het heeft geen zin om rekverband mee te nemen als je zelf geen rekverbanden kunt aanleggen. In zo’n geval heb je ter plekke hulp nodig van iemand met verstand van zaken. Iemand met verstand van zaken heeft beter verband, schaartjes, ontsmettingsmiddel etc bij zich dan jij. Altijd.

Qua medicatie kun je je beperken tot de medicijnen die je in Europa toch al gebruikte, toegevoegd met  paracetamol (tegen koorts/kater/hoogteziekte/nog veel meer), immodium (tegen diarhee onderweg) en eventueel slaappillen (tegen jetlags, lange busreizen tc) omdat die ter plekke wellicht niet zomaar worden meegegeven. Uiteraard aangevuld met medicatie voorgeschreven door de reis arts zoals bijv. Malarone. Medicijnen zijn meestal enorm inefficient verpakt in een doosje met heel veel lucht. Met een beetje handig herschikken krijg je al je pillen in 1 doosje paracetamol.

6. Digitaliseer je informatie

Waarom nog boeken meenemen als je voor 7 tientjes een e-Reader kunt kopen waar 10.000 boeken op passen? Waarom een kaart meenemen als je Google maps op je telefoon hebt? Vermijd papier en stop zoveel mogelijk op je digitale devices. Ik ga op stap met een Amazon Kindle, een Ipad en mobiel toetsenbord en een iPhone. Mijn laptop laat ik thuis. Als je erg van fotograferen houdt voeg je er je camera en statief aan toe. Ik ben van mening dat goede foto’s niet worden bepaald door gear maar door het talent van de gebruiker dus hou ik het bij mijn iPhone. Voor bijna alle handelingen of transacties die je op reis doet zijn tegenwoordig apps. Dus je thermometers, kompassen, zaklampen en wekkers kun je thuislaten. Neem in plaats van al die spullen 1 kleine powerbank mee om je devices onderweg op te kunnen laden.

7. Pak efficient in

Door je rugzak of trolley efficient te organiseren kun je liters aan ruimte winnen. Bovendien scheelt het enorm in zoeken naar het juiste voorwerp. Organiseren begint met duidelijk compartimenteren. Gooi dus niets los in je rugzak. Ik doe al mijn kleding in een linnen tas (12 liter) die fungeert als mesh bag. Op die manier kun je je kleding flink comprimeren, Ik vouw mijn kledingstukken niet maar rol ze op. Zo nemen ze minder ruimte in beslag. De rolletjes zet ik verticaal in de tas zodat ik ze van bovenaf uit de zak kan vissen zonder de overige kledingsstukken door elkaar te gooien. Ik heb 2 kleine toiletttassen met haakjes die ik kan ophangen wanneer ik douche zodat ze niet op een nat dressoir hoeven te staan. Een ervan is doorzichtig en die verdubbelt als doorzichtige tas voor bij luchthavencontroles. Electronica gaat in een waterdichte bag behalve kabels en oordopjes. Die heb ik in een apart etui in mijn voorvak omdat ik ze vaker nodig heb. Verder hangen alle compartimenten via een snap fastener aan een lusje boven in de rugzak (die lusjes zitten er met een reden). Zo blijven ze op hun plek en zijn vallen ze niet zomaar uit mijn rugzak als die van onder wordt opengesneden. (Nog nooit gebeurd overigens)

Dat was het. Als je deze tips opvolgt blijf je gemakkelijk onder de 35 liter bagage en vermoedelijk kun je zelfs met minder toe in tropische gebieden. Als afsluiter alvast 10 dingen die je zeker niet mee hoeft te nemen op reis. Als ik binnenkort tijd heb zal ik schrijven wat ik juist wel meeneem en dus mijn paklijst voor Zuid Amerika delen.

De 10 meest zinloze stukken bagage voor op reis

  1. Moneybelt
  2. Cargo broek met 15 security pockets
  3. Afritsbare broek
  4. Muskietennet
  5. Alles dat begint met reserve….(dus reservebatterijen, reserve-poncho etc)
  6. Alles waarbij je denkt ‘speciaal voor’
  7. Reiskussen
  8. Bergschoenen
  9. Fohn
  10. Electrische tandenborstel