Hai Van Pas wedding

Omdat het een van mijn mooiste foto van het jaar is. Bij de Hai Van pas in Da Nang, Vietnam. Nee ik ben niet getrouwd.

Hoewel het jaar al weer een week voorbij is en de grote dosis #mijnmoment blogs weer geschreven zijn, toch nog een terugblik op mijn afgelopen jaar. Ik ben meestal iemand die pas na de hype met zijn verhaal komt als niemand er meer aan denkt. Qua pr niet optimaal, maar het probleem is dat ik afgelopen jaar zoveel #mijnmomenten heb gehad dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Was het mijn bezoek aan Tsjernobyl, de dood van een vroegere vriend, mijn evacuatie uit Chennai of iets anders? Laten we ze maar doornemen en oordeel zelf.

Mark Aarts Tsjernobyl

Voor reactor 4 in Tsjernobyl

In juni bezocht ik het kerncentralecomplex van Tsjernobyl – het meest surrealistische oord is dat ik tot nu toe heb bezocht. Op een lenteochtend stond ik 200 meter van de plek waar dertig jaar geleden de grootste technologische ramp uit de geschiedenis plaatsvond. Ik reed rond in de Exclusion Zone en spookstad Pripyat waar al het normale is verdwenen en al het absurde normaal is geworden. Het maakte grote indruk op me. Wie wil gaan moet snel zijn. Over een jaar staat de New Safe Confinement over het nucleaire kerkhof en is er van de ontplofte reactor niets meer te zien.

Mark Aarts en Junior Andrade

Met Junior in betere tijden

Junior

Dezelfde maand overleed een vroegere zeer dierbare stapvriend totaal onverwacht. Met Junior heb ik in de jaren ’90, toen alles nog mocht en kon, het hoofdstedelijke uitgaansleven nogal intensief getest, met gevoel voor understatement. “Limonade glazen vodka” van Spinvis beschrijft die periode (en onze rollen) heel treffend. Het was niet voor niets dat ik dat nummer draaide nadat ik het dramatische bericht had ontvangen. Het was het eerste overlijden van iemand uit mijn generatie. Bij de crematie realiseerde ik me hoezeer zo’n moment een reünie is, naast een monument aan een warm en intens levend persoon, ook een reflectie van vroegere tijden.

En vorige maand zat ik vast in Chennai, waar ik 3 weken zou zijn om een training te geven voor Philips. Door overstromingen zijn honderden mensen omgekomen door verdrinking, ziektes of electrocutie door omgevallen electriciteitsmasten. Ik heb een week vastgezeten in het hotel, maar trainees hadden minder geluk. Ze kwamen vast te zitten in het kantoor, hadden thuis geen stroom en een tekort aan alles. Op de luchthaven stonden vliegtuigen tot de romp in het water. In hotel klampte personeel me aan omdat ze dagenlang geen contact konden krijgen met hun familie omdat al het telefoonverkeer was uitgevallen.

Chennai flooding

Waterpeil tijdens de overstromingen in Chennai in de buurt achter mijn hotel

Evacuatie

De evacuatie over land naar Bangalore op de enige dag die mogelijk was is eigenlijk al een paar blogs waard. Ik beperk me nu tot het charteren van een afgeragde bus tegen woekerprijzen. De jacht naar het laatste tankstation met benzine met corrupte voordringende officials, gestrande auto’s met mensen die smeekten om een lift, stromen dakloze vluchtelingen en niet te vergeten de Indiase bureaucratie die de juiste papieren vereist om de deelstaatgrens te passeren, ramp of niet. Uiteindelijk ben ik geen moment echt in gevaar geweest maar het had, gezien de staat van de bevoorrading van de stad, geen dag langer moeten duren.

Vrijmibo Sao Paulo

De vrijmibo in Sao Paulo met trainees en co-trainer.

Maar er was meer, zoals de dubbele missed-approach bij de landing op Moskou Sheremetjevo in extreme sneeuw en de social analytics trainingen voor Philips in Sao Paulo waar persoonlijk veel op het spel stond.  Verder nog wat contemplatie en avonturen in Vietnam, experimenten met AirBnB, een vast contract bij Clockwork, creditcardfraude in Oekraine, 10 kg gewichtverlies, mooie hardloopwedstrijden en een record aantal kattenfoto’s.

En veel reizen dus, zoals je vermoedelijk al opviel. Na zo’n 20 vliegreizen in een jaar ben ik expert in Inflight sudoku en overweight handbagage aan boord nemen. Maar dit jaar gaat alles vermoedelijk wat rustiger worden. De opdracht bij Philips eindigt in Maart en ik heb nog geen nieuwe. Tijdelijk iets rustiger mag ook wel even. Kan ik wat meer genieten van Amsterdam en de nieuwe spullen in mijn huis. En plannen maken voor het nieuwe jaar.

Gelukkig nieuwjaar allemaal; Laten we binnenkort koffie drinken.