biolitecampstove 2

Je kunt op een mooie vrijdagavond naar buiten het terras op gaan, maar als je geek genoeg bent ga je gadgets kijken bij Bright Night. Bright Night is een periodiek (gratis) event rond gadgets en innovatie. Het wordt gehouden vlak voor de release van een nieuwe editie van het gelijknamige tijdschrift. Hoewel al lang op mijn wishlist was ik er nog nooit geweest. Te dichtbij, te lang uitgesteld of misschien  associeer ik gadgets vooral met online journalistiek en webwinkes waardoor ik dus eerder achter mijn iPad duik dan de straat op ga wanneer ik wil worden bijgepraat. Een matige reflex, want het evenement is beslist een bezoek waard.

Vogelhuisjes van peuken

Na een verhaal van Alexander Klöpping over de Universiteit van Nederland (interessant, maar ondertussen genoeg besproken) mag de Vlaamse kunstenaar Isaac Monte zijn verhaal doen. Monte gaat voor een fundamentalistische school van het cradle-to-cradle principe. Uit dat idee heeft hij diverse interessante projecten opgezet. Tot hilariteit leidt zijn project de Filterfabriek, waar peuken van voorbijgangers zichtbaar verzameld worden in een grote afvalbak annex shredder. Van de peukenpulp maakt hij, na bewerking, vogelhuisjes.

Hij kwam op het idee, toen hem bekend werd dat vogels van nature al peuken verzamelen om hun nesten te bouwen. Het gif van de teer en nicotine is een goede afschrikker voor natuurlijke vijanden. De vogelhuisjes van Monte zijn door het bewerkingsproces schadevrij. Om de cirkel rond te maken klapt bij elke 300e roker die een peuk in de shredder stopt een deurtje open waarna hij een vogelhuisje in ontvangst kan nemen. Het concept van een krokettenmuur. Verder maakt hij van aangereden katten fetishmaskers, die de hele wereld overgaan. Een soort Tinkebell actie, maar dan post mortem. Ze zouden samen mooie projecten kunnen verzinnen.

Uitpakparty

De tijd dat tech events werden bevolkt door een monocultuur van oude mannen in corduroy broeken en linnen tassen is gelukkig van de vorige eeuw. Tech is lifestyle en het publiek is van allerlei subculturen. Tijdens de pauze praat ik met software developers, een ontwerper, een juriste en 2 studenten met een startup plannen. Ik verbaas me over de lengte van de pauze, maar later blijkt de bar na het evement direct gesloten. Een gemiste kans want de gelegenheid lijkt gemaakt voor een late netwerkborrel.

Tijd voor de gadgets van de zogenaamde Uitpakparty. Het tweede deel start met een moeizame presentatie van de LG G2. Achter de presentatoren staat een lange tafel met erover een zwart kleed waar alle aandacht naar uitgaat. De bobbels in het kleed verraden hippe curiosa in allerlei afmetingen en vormen. Na een korte demo van de highlights gaat eindelijk het kleed van de tafel. Direct stormt het publiek er op af om alles uit te proberen. Geekiness in de meest rauwe vorm. De tafel is duidelijk te kort voor de grote opkomst, waardoor er  een mensenmuur ontstaat. Het is geduld hebben om alles te testen.

Leap Motion

Maar dan heb je wel wat. Wat dacht je van de Biolite Campstove, een houtgestookt campingstelletje dat met een warmtewisselaar tegelijk een USB lader is? Hier is over nagedacht. Er is 1 ding erger dan geen WiFi en dat is een lege batterij. Hij werkt echter nauwelijks. In de serie “kamperen way beyond” is er ook nog de Handpresso, de Petzl Nao headlamp en de WakaWaka Power, een op zonnencellen draaiende zaklamp. Verder is er naast een aantal hippe fietsen, smartphones en tablets nog een smart koffiezetapparaat met een handleiding van 80 pagina’s. Jammer dat het niet gekoppeld kan worden aan IFTTT, waarmee je automatisch koffie zou kunnen zetten als er muizen zijn gesignaleerd of als de Amerikaanse beurskoersen stijgen.

Relevanter is de langverwachte en met veel buzz aangekondigde Leap Motion. Een revolutionair idee, waarmee je van afstand met gebaren je computer kunt besturen – als de software niet crasht. Het ziet er indrukwekkend uit, maar al snel blijkt een groot ergonomisch tekort: Je hebt nergens steun met je ellebogen. Probeer maar eens vijf minuten je armen horizontaal gestrekt te houden en je begrijpt het probleem. Ik vermoed daarom dat het net zo gaat floppen als de Skiff e-reader. (whut?)

Chromecast

Bij sommige gadgets vermoed ik dat de design- en R&D units dubbel hebben gelachen hoe ze dit geplugd hebben bij de marketeers. Het lijken wel de roaring twenties toen na de doorbraak van de elektriciteit de meest bizarre elektrische huishoudelijke apparaten werden gelanceerd zoals de kastverwarming om uw servies warm te houden. Toch is deze ontwikkeling natuurlijk van onschatbare waarde; Tussen de honderden kansloze vindingen zit nu al de ene die de komende jaren ons dagelijks leven ingrijpend en onomkeerbaar gaat veranderen. We weten alleen nog niet welke.

Een kandidaat die vermoedelijk hoge ogen gaat gooien is de Chromecast, een dongle van c.a. €35 die content van internet direct naar de TV kan streamen. De intelligentie zit in je smartphone of tablet en (uiteraard) in de servers van Google, maar niet in de TV waardoor elke simpel toestel met een HDMI aansluiting volstaat. Het zeer voordelige en flexibele systeem kan wel eens de nekslag worden van Smart TV, waarmee grote televisieboeren hun plaatsje willen veiligstellen in de Internet of Things-revolutie. Niet de tablet, maar de TV wordt in de woonkamer het second screen. Dit is ook food for thought voor Netflix, dat in de herfst in Nederland start, of de Nederlandse startup Wappzapp, waarover Colin Ellis eerder de avond nog een interessant verhaal vertelde.

Ontgeeken

Ik moet dringend ontgeeken. Voordat ik heb gedacht gaat de telefoon van een bekende. Of ik nog het terras op wil. Omdat toeval niet bestaat blijkt hij op nog geen honderd meter van fietsroute af te zitten. Voordat hij zijn telefoon kan wegstoppen ben ik al gearriveerd. Ik zie nu pas dat hij met een bakelieten Nokia belt. Dat doet hij al jaren en hij bezweert niets te missen. Hoewel ik het niet kan geloven is het na deze avond past het goed in mijn afkickprogramma.

Imagecred: http://www.biolitestove.com/