Petities en websites die op zwart gaan vanwege de aanstaande behandeling van de Stop Online Piracy Act (SOPA) in het Huis van Afgevaardigden en de FBI, die in Nieuw Zeeland (omgwtfwut?)  de site megaupload.com offline haalt en betrokken medewerkers arresteert: De hysterie op  de internets is compleet. Hoewel ik het fundamenteel met de protesten eens ben is de verontwaardiging nogal vals.

Cabellero rokende Simca-rijders

Ik heb zoveel argumenten voor een vrij internet, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Alles wat ik er van vind is wel ergens gezegd dus hier geen uitgebreid betoog over het belang van vrijheid van kennisgaring en opinievorming, het belang om onder het juk van informatiemonopolie van overheden en het bedrijfsleven uit te komen en de nieuwe mogelijkheden voor iedereen die wil emanciperen uit bestaande opgelegde structuren.

De gevestigde ordes, zoals in de politiek en het journaille, stribbelen nog wat tegen (zie de laatste doodsreutel die ACTA heet), maar beginnen de strijd op te geven tegen de nieuwe generaties die zich uitgebreid hebben ingelezen op wiki’s en hun meningen vormen door mee te praten op fora en social media. Ze zijn veel beter op de hoogte van de gebeurtenissen, verhalen en trends dan de babyboomgeneratie van Caballero rokende Simca-rijders lief is en laten zich niet langer meer opleggen wat moreel goed of fout is om te vinden.

Dwarsbomen van innovatie

Om die reden heb ik weinig sympathie met de volgevreten mediatycoons en platenmagnaten die als een varken in het abbatoir beginnen de krijsen als ze geconfronteerd worden met klandizie, die zich niet langer wenst te schikken aan hun opgelegde businessmodel van achterhaalde verkoopkanalen en rechtsystemen waarvan niemand beter wordt behalve de select gezelschap van zichzelf jaarlijks in de prijzen zettende, talentuitbuitende narcisten.

Een industrie die elke technologische en culturele innovatie probeert te dwarsbomen en zijn eigen klanten tot het bot wantrouwt verdient niet beter dan een totale antipathie en een massale vorm van economische ongehoorzaamheid. Ik hoop dan ook van harte dat een aantal van deze grote tycoons komende jaren failliet gaat door het massale gedownload van producten, die ze weigeren op hun moderne manier aan te bieden met een verdienmodel waar beginnende artiesten ook nog wat aan hebben.

Grijze klantenhaters

De dames en heren totaalverdieners zijn niet alleen oerconservatief en machtsbelust maar ook nog behoorlijk dom. Ze weigeren te begrijpen dat veel illegale downloaders best bereid zijn te betalen voor hun producten als ze anders zouden worden aagenboden. Bovendien zijn veel mensen bereid om alsnog te betalen voor een product dat ze eerst gratis hebben mogen uitproberen. Dit model werkt uitstekend in de app-industrie en ik zou niet weten waarom dat voor producten uit de entertainmenthoek niet zou gelden.

Wat ze ook weigeren te zien is dat mensen zoals ik graag muziek downloaden om vervolgens te bewerken en opnieuw op internet te plaatsen of op een andere manier uit te brengen. Het laten hergebruiken van hun eigen materiaal kan ze dus op den duur  weer nieuwe inkomsten opleveren. Maar het legertje van grijze klantenhaters kiest er liever voor om dergelijke mogelijkheden in de kiem te smoren en in de knop te breken.

Hypocriete verontwaardiging

Aan de andere kant is de massale verontwaardiging vanuit de internetcommunity op zijn zachts gezegd enigszins hypocriet. Want tussen de milioenen ondertekeningen van de petities zitten, naast een hopelijke meerderheid van mensen met oprechte motieven, ongetwijfeld complete steden vol massa-downloaders die het gewoon in alle gevallen zullen blijven vertikken om ook maar een cent te betalen voor hun muziek, films of games.

Je kent ze wel deze pinnige geen-cent-teveel-types. Het zijn de figuren die op kortingsacties afkomen en vervolgens met bonnetjes gaan hannesen om nog meer korting te krijgen. Mensen die in de bistro zeuren dat er te weinig bacon bij hun bacon-and-eggs zit; Ze lusten wel geen bacon maar hebben er wel recht op! De mensen die je cadeaus geven, die ze zelf ooit gekregen hebben omdat ze te lui en te gierig zijn om zelf iets te bedenken, laat staan er geld voor uit te geven. De mensen die in een restaurant de gezamelijke bon tot de cent af kloven om er zeker van te zijn dat ze geen cent meer betaald hebben dan dat ze zelf op hebben gegeten.

Medeverantwoordelijk

Deze totaalvrekken, deze egocentrische grapjes van moeder natuur, deze mensen bij wie de haal/breng-switch al hun hele leven stijf is vastgeroest in de haal-stand, deze mensen moeten niet zeuren en blij zijn dat ze nog niet aan de beurt zijn. Deze mensen verdienen op dit moment niet anders dan uw intense haat. Deze mensen zijn door hun misbruik van internet mede verantwoordelijk voor de heksenjacht die nu aan het uitbreken is. Wat mij betreft mogen deze figuren worden opgepakt, de cel ingesmeten en pas weer losgelaten worden als ze alles hebben betaald wat ze ooit illegaal van internet hebben geplukt. Naast de graaiende souteneurs van de entertainmentindustrie verdienen deze griezels alle petities-tegen die je maar kunt bedenken.

Ik heb zoveel argumenten voor een vrij internet, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen, maar wat ik ook weet is dat bij vrijheid verantwoordelijkheid j(jaja een heel vies woord in dit hedonistische tijdperk) hoort. Dus niet alleen halen. Willen voor de toekomst een vrij internet behouden, dat van iedereen is, dan zijn we daar met zijn allen verantwoordelijk voor. Een petitie ondertekenen is niet genoeg. Het gaat uiteindelijk niet om wat je roept, maar om wat je doet.

Pamflet tegen het SOPA wetsvoorstel