De schoonmaakbranche wil op termijn geen medewerkers meer in dienst hebben met een lage Kloutscore. Voor hen is geen plaats meer volgens de nieuwe visie op het branchebrede personeelsbeleid.

Dat staat te lezen in het nieuwe rapport “Personele verkenningen 2013 – 2020: Een visie op schoonmaak-engagement” van de koepelorganisatie L.O.S.E.R. Vanaf 2013 zal geen personeel meer worden aangenomen met een Kloutscore lager dan 40 en zullen tijdelijke contracten van laag scorende medewerkers niet meer worden verlengd. Vanaf 2014 wacht degenen met een vast dienstverband, die hun Kloutscore niet hebben weten te verbeteren, collectief ontslag. De opkomst van social media en de daarmee veranderende relatie tussen personeel en klant maakt deze maatregel volgens het Landelijk Orgaan Schoonmaak En Reiniging onvermijdelijk.

“De markt groeit langzaam naar een reputatie economie” volgens vice-voorzitster Van Ballegoy de Jongh, “Steeds meer bepalen niet de directieleden of marketing afdelingen de reputatie van een merk, maar de medewerkers. Met de opkomst van social media is de (potentiele) klant maar een bericht van je verwijderd. Altijd en overal. We willen dat onze medewerkers zich daarvan bewust zijn en zich voortdurend opstellen als een ambassadeur van ons merk. Een goed netwerk op social media en een bijbehorende representatieve Kloutscore horen daarbij. We zien de trend om Kloutscores van medewerkers mee te nemen in het werving- en selectieproces momenteel al in Amerika opkomen en we willen als innovatieve sector graag een gidsfunctie vervullen ”

Onderhandelaar Huisberg van FNV Bondgenoten reageert verbijsterd: “Het kan niet zo zijn dat onze mensen worden afgerekend op het maken van reclame voor hun bazen. Een schoonmaker is geen social media expert. En wanneer moeten onze mensen dan op Hyves zitten naar mensen te krabbelen? Ik denk niet dat de L.O.S.E.R. een uurtje Hyven in de secundaire arbeidsvoorwaarden wil opnemen. We zullen de bizarre idee tot de hoogst mogelijke instantie bestrijden”

De CAO onderhandelingen tussen de branche en de bonden voor 2013 starten over 2 maanden.

Fotosoep door @Photojeanique. Haar werk vindt je hier