Tot verdriet van de trouwe gebruikers van Instagram is gisteren bekend gemaakt dat de fotodienst wordt overgenomen door het machtige Facebook. Vervelend voor hen, maar goed voor de ontwikkeling van social media in zijn geheel.

Buzz

Veel buzz gisteren op twitter. Assad afgezet? Iran binnengevallen? Kernproef Noord-Korea? Nee innocent Instagram in handen van fearsome Facebook. Niet het absurde overnamebedrag, maar het feit-dát zorgde voor de grootste verontwaardiging. Twitteraars die naarstig op zoek gingen naar alternatieven of zich afvroegen hoe ze hun fotoarchief konden verwijderen. Verder de gebruikelijke Traditionele Doodverklaringen en parodieën op het Facebooklogo.

Versnippering

Vervelend voor de hipster, maar de gewone internetgebruiker heeft geen baat bij de huidige situatie van tientallen versnipperde fotodiensten op de webs. Je vriendin zit op instagram, je tante op lockerz, je ex-collega op pinterest en je broer op fotobucket. Dat is qua communicatie niet zo gemakkelijk, tenzij je een subscription hebt op alle diensten. Het is sowieso al dubbel dat juist de avangarde op sociale media, die beweert dat het delen van content de grootste kracht is, zich steeds wil terugtrekken in (nieuwe) niche platforms, die voor de gemiddelde internetgebruiker onbereikbaar want onbekend zijn.

Ook bedrijven zijn niet gebaat bij de huidige versnippering. Het is onnodig lastig voor bedrijven om in de wildgroei aan losse social media platforms de doelgroep te bereiken. Het is nogal lullig om een board van CxO’s te overtuigen om te investeren in een social media platform dat nu The Next Big Thing wordt genoemd, maar waarvan überhaupt niet duidelijk is of het over een half jaar nog bestaat. Ook zij zijn meer gebaat bij een overzichtelijk en minder hyperig social media landschap.

Social Media: Grow up!

Consolidatie dus en dat is broodnodig. Bedenk hierbij dat de meeste social media initiatieven geen levensvatbaar verdienmodel hebben en aan het infuus hangen van venture capitalists. Vroeg of laat (en als je het aan mij vraagt: vroeg) zullen deze investeerders hun aandacht verleggen naar andere sectoren. Op dat moment zou het beter zijn als het landschap een flinke slag van consolidatie en centralisatie heeft doorgemaakt, zodat de sector de kans krijgt op eigen kracht volwassen te worden. Social Media: Grow up!

Dit is niets nieuws. Jonge sectoren doorgaan allemaal een proces van ontstuimige groei met een onoverzichtelijk woud aan startups en diensten. Na een grote saneringsslag blijven alleen de belangrijksten over, waarna de sector zich verder kan ontwikkelingen tot een volwaardige partij voor maatschappij, industrie en dienstverlening. Zo ging het met de dotcoms rond de eeuwwisseling, de auto-industrie in de jaren ’50 en de industrie voor de eerste generatie elektrische apparaten voor consumenten in de jaren ’20.

Hubs en Spokes

Hoe ziet de nabije toekomst er dan uit? Ik denk dat Instagram in de grote rij  komt van bedrijven, die ofwel worden overgenomen of door gebrek aan financiele middelen het loodje legt. Wat er overblijft is een soort Hubs-en-Spokes model waarbij social media geintegreerd wordt in andere internetdiensten. De hubs worden bezet door grote platforms als Facebook, Apple, Google en Amazon. Zij leveren naast hun bestaande diensten ook algemene (cloud) zaken als Identity Management, Security en Storage.

De spokes zijn de meer perifere netwerken, die hierin hun diensten integreren. Hierin is plaats voor kleinere bedrijven en  niche diensten. Dit zijn geen losse silo-achtige netwerken meer, maar creëren waarde door een toevoeging te zijn op de hubs. In feite loopt deze ontwikkeling al een tijd in Facebook, waarbij partijen als Zynga, Path en Pinterest complementair zijn.

Het einde van Innovatie?

Is het dan het einde voor nieuwe bedrijven met innovatieve ideeën op het gebied van social media? Integendeel, denk ik. Juist een volwassen platform kan nieuwe startups een enorme zet geven voor het bereiken van het grote publiek. Hier hebben nu de liefhebbers voor Instagram nu niet veel aan, maar voor hen  komt er vast wel weer iets anders.

Dotcom bubble burst, die de weg vrijmaakte voor het pad naar een volwassen internet