Amsterdam – De Nationale Recherche heeft gisteren een 39-jarige man opgepakt, nadat hij het woord “Jihad” had gelegd in het populaire online woordspelletje Wordfeud. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie stelde dat er vrees was voor een ernstige bedreiging.

Lang had M. niet kunnen genieten van zijn ingeving om het woordje “had” van zijn tegenstander te verlengen tot “Jihad” met 3x woordwaarde. Vanwege de bijzondere dag gisteren – 11 september en 10 jaar na de aanslagen op het WTC – werd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geen enkel risico genomen.

Rond half 5 in de middag werd door de Nationale Recherche een inval in de woning van de man gedaan. Daarbij werd een mobiele telefoon en een laptop in beslag genomen. Na verhoor bleek de man geen kwaad in de zin te hebben en verklaarde “het was gewoon het beste woord, dat ik op dat moment kon leggen”.  Hij mocht na verhoor weer naar huis. De advocaat van de man overweegt een schadeclaim, maar wil in belang van de zaak verder geen mededelingen doen.

Het OM bekijkt nog of de man kan worden aangeklaagd wegens bedreiging. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft laten weten dat het dreigingsbeeld in Nederland na de arrestatie niet veranderd is. Deze blijft staan op ‘beperkt’. Hoewel er tot nu toe geen concrete dreiging is geweest, heeft de AIVD wel signalen gekregen van geradicaliseerde wordfeud-spelers, die hun woordenstrijd in daden willen omzetten.