Traditioneel wordt er vooraf aan een EK of WK voetbal aandacht besteed aan diverse onderwerpen van het gastland. De onderwerpen die worden besproken zeggen niet alleen iets over het gastland, maar ook over het land waarin het journaille is gevestigd. Omdat Nederland risico-avers is en van vingertjes wijzen houdt staan de mensenrechten en het gevaar voor de meereizende supporters met stip op de bovenste plaatsen. Zeker als het land exotisch klinkt. Zodra de eerste bal is getrapt hoor je er nooit meer wat van.

Verschillige journalistiek

Wat een aandacht voor Oekraïne, zeg. Is er iets ernstigs gebeurd? Nee, we gaan voetballen en dan moeten we het even over de mensenrechten hebben. En over de veiligheid. Maar niet te lang aub.  Moet he? Beetje journalistieke verdieping enzo. Verschillige journalistiek. De meeste mensen zullen tot voor kort geen flauw idee hebben gehad wie Tymosjenko, Joesjtsjenko of Janoekowytsj zijn en over een maand wetten ze het niet meer. De Oranje-revolutie staat over een maand voor het winnen van het EK of de invasie van de Nederlandse supporters. Afhankelijk van het resultaat.

Voetbal gerelateerde mensenrechtenverontwaardiging. Altijd leuk. Ideaal journaillevoer. Korte duur en fel. Zo fel zelfs dat Europese leiders  overwegen niet naar Oekraïne te reizen wanneer het miljardenspektakel begint ‘om een signaal af te geven’. Verontwaardiging die nogal lang voor een open brug heeft gestaan, want de politieke situatie in Oekraine is al jaren bedroevend slecht. Een signaal dat Janoekowytsj aan zijn derriere zal oxyderen, zolang hij het EK maar als zijn podium kan gebruiken. Veel zorgen hoeft hij niet te maken.

Onverschillige voetbalbonzen

Uit het oog, uit het hart en uit de media, uit de radar van politici. Nadat de laatste bal in het doel is getrapt, is het in Kiev weer business as usual. Ze weten daar donders goed dat over 5 jaar niemand meer herinnert wie er in de gevangenis zaten, maar wel dat in Oekraïne die ene goal viel van een jongetje met te veel geld in een te kort broekje. En behalve wat stille diplomatie gebeurt er niets meer. Exposure binnen. Keiharde valuta in the pocket. Next.

En de voetballerij dan? Koning voetbal kan het al helemaal geen reet schelen. Onder de drogredenen van ‘sport en politiek uitelkaar houden’, doet het georganiseerde voetbalbobogalore wat het wil.  De FIFA staat bekend als een corrupt boevennest, waarbij kandidaten door dictators worden gekocht om waarna die dictaturen allerlei evenementen in de schoot geworpen krijgen. De UEFA is alleen maar beter, omdat in dit continent het aantal dictaturen bijna op is. Na de toewijzing van Oekraïne heeft de UEFA zich vooral zorgen gemaakt over de stadionbouw, maar niet over de verslechterende politieke omstandigheden. Het interesseert ze niet, zoals ze zelf toegeven.

Gevaar

Ohja, dan hebben we nog het traditionele gevaar voor Henk en Ingrid. Die zouden in Oekraine niet veilig zijn met een Oranje molen op het hoofd en een Oranje schaap in de kont. Vooral als ze niet blank zijn. De Oekrainse supporters zouden door en door xenofoob en racistisch zijn. Die kennen we: In 1994 zouden bij het WK in de US Oranje supporters vooral geen blauwe of rode sokken moeten dragen want dan zouden ze neergestoken worden door de Bloods of the Crips. En in 2010 zou Johannesburg zo onveilig zijn, dat je maar beter helemaal de straat niet op kon gaan, vanwege roofmoordende townshipcriminelen. In beide WK’s gebeurde natuurlijk niets, maar de reisverzekeringen en lokale gidsen moeten er goed aan hebben verdiend.

Er zijn maar twee keuzes, mensen:

Ofwel hou op met die hypocriete verontwaardiging over mensenrechten en hou op met mekkeren over gevaren en ga gewoon voetbal kijken op TV of ter plekke, want dat vindt je toch belangrijker. Wat kan jou die Oekrainers nou schelen? Ze zitten niet eens in de Euro, dus ze kosten niets. En Charkov is veilig omdat elke Oekrainer wel door heeft dat er niets te halen valt bij een lallende oranje zeekoe met een bierkegel.

Of je staat achter je verontwaardiging over de politieke situatie en denkt echt dat het daar vol zit met xenofobe totaalmalloten, maar dan neem je de consequenties: Je gaat dus niet en kijkt ook niet TV. Het circus draait immers daar dankzij jou. Als jij niet kijkt en iedereen zo is verontwaardigd als jij, dan kijkt dus niemand en dan is het gauw afgelopen met dit UEFA-circus. Dan gaan deze sportbobo’s en Janoekowitsj de boeken in als ongelofelijke droplullen en hebben we het laatste EK in een dictatuur gehad. Jij houdt het in stand. En jij, jij, jij en jij daar. En niemand anders.

Geweten

Maar  jij en ik weten al hoe het gaat. Principieel zeiken over mensenrechten en veiligheid is leuk, maar we moeten er vooral niets voor hoeven te laten. Na een paar weken massaverontwaardiging is het geweten wel weer genoeg aangesproken en is het tijd voor massahysterie. Vrijdagavond is voetballuh. Geweten gaarne afspoelen met lauw bier. Tymo-wie? Laat maar.